KNS logo kleur
Voor de flexitariër en de vleeseter
Consumenten geven aan minder vlees te willen eten; meer dan de helft noemt zich flexitariër. Plant4Texturer helpt de consument die elke dag kwaliteit, maar ook minder wil vlees eten. Door het aanbieden van producten met Plant4Texture kom je tegemoet aan deze behoefte. Met eigen en unieke (hybride) producten ben jij onderscheidend. Zo is Plant4Texture geschikt voor vleeseters en flexitariërs.
Basisproduct: poeders en palen
Het product bestaat uit plantaardige en ei-eiwitten, daarom noemen wij Pant4Texture 'alternatieve eiwitten'. De grondstoffen van Plant4Texture zijn in twee vormen te bestellen: losse grondstoffen (poeders) of in een reeds voorbereide emulsie (in palen). Deze palen kunnen direct met vlees gemalen worden. De poeders zijn geschikt voor het maken van worstsoorten die nog gekookt moeten worden, zoals grillworst en rookworst.
Bij de grondstoffen worden twee basisrecepten (hamburger en grillworst) meegeleverd. Log in op 'Mijn KNS' om de recepten te bekijken.
Verhouding en samenstelling
Bij de ontwikkeling van producten met P4T kun je werken met de volgende verhouding vlees en alternatieve eiwitten:
Bij de oorspronkelijke ontwikkeling van producten P4T is gewerkt met de verhouding 30% vlees en 70% alternatieve eiwitten. Maar uiteraard kan je de verhouding tussen vlees en de alternatieve eiwitten naar eigen voorkeur vaststellen.
Deze basis kan gemengd worden met:
Plant4Texture kan gebruikt worden in alle productgroepen; zowel voor vlugklaar producten als in de worstmakerij. Bij de levering van jouw bestelling ontvang je ook de recepten van hybride hamburger en grillworst.
Productontwikkelaars kunnen nu verder gaan met de doorontwikkeling van receptuur om een nog betere structuur en smaak te creëren. KNS nodigt je van harte uit om je ervaringen en recepten met ons te delen.
De voordelen van een product met Plant4Texture in het assortiment
• Het spreekt consumenten aan die minder vlees willen eten.
• Het is een kans om nieuwe markten aan te spreken.
• Jij kan een eigen smaak en textuur aan het product geven.
• Het product speelt in op de behoefte van een grote groep consumenten; de flexitariërs.
• Het past in een verantwoord voedingspatroon, het bestaat voornamelijk uit eiwitten.
• Het levert een bijdrage aan duurzaamheid, deze grondstof bespaart ongeveer 70% aan uitstoot van broeikasgassen.
• Het is te maken met apparatuur waarover de meeste bedrijven beschikken.
• Het is een onderscheidend product ten opzichte van andere aanbieders.
Etikettering
Er zijn geen specifieke eisen voor etikettering van hybride producten als deze voorverpakt worden aangeboden. Er moet duidelijk worden aangegeven dat het geen volvlees product is, als de klant dat kan verwachten op basis van vorm, kleur of naam. Ei is een verplicht te benoemen allergeen.
Duurzaamheid
In het Plant4Texture project zijn hybride slagersproducten ontwikkeld om de hoeveelheid geconsumeerd vlees, en daarmee de uitstoot van broeikasgassen, te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen met 75% kan worden verminderd wanneer een hybride product met slechts 30% varkensvlees wordt bereid. Bij het gebruik van rundvlees kan een uitstoot vermindering van 70% bereikt worden.
Peiling onder consumenten
Uit een peiling onder klanten van de slager blijkt dat ruim 40% vanuit het duurzaamheidsaspect een vleesproduct in hun maaltijd wil vervangen door een hybride vleesproduct. Het moet wel lekker zijn en bijdragen aan de gezondheid. Suggesties voor productnamen: ampervlees, mindervlees, hybal, slimme bal of bijnaburger .
Ontstaan
Plant4Texture is ontwikkeld in een samenwerking van KNS, SVO vakopleiding food en Wageningen University & Research. Na vier jaar onderzoek is een product gerealiseerd waarmee ambachtelijke slagers een hybride product kunnen ontwikkelen. P4T is per januari 2024 beschikbaar voor geïnteresseerden. Leden van KNS ontvangen vooralsnog wel een korting bij aankoop.
Heb jij vragen over Plant4Texture of wil je jouw ervaring met Plant4Texturen delen? Neem dan contact op met KNS .
Plant4Texture
Aan de slag met hybride producten
Filmpje: workshop smaak maken met Plant4Texture
Wil je iets proberen waarvan de receptuur al ontwikkeld is? Hier vind je twee recepten met Plant4Texture; een grillworst en een hamburger.
Functie: | palen |
Startdatum: | 03-03-2024 |
Ervaring: | Ervaren |
Educatielevel: | VMBO/MAVO |
Contracttype: | Vast |
Salaris: | onbekend – onbekend |
Uren per week: | 1 – 40 |
Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.
Deel de vacature:
Redactie Nootdorpkrant
Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de nootdorpkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!
Altijd op de hoogte van het laatste nieuws in gemeente Nootdorp via Nootdorpkrant.nl.
Vind woningen, vacatures, bekijk 112 meldingen en zie wanneer evenementen plaatsvinden op Nootdorpkrant.nl.
© Nootdorpkrant.nl is een merk van Krant.News Regionale nieuws groep.